Πώς να επιλέξουμε χρώματα για το σαλόνι: Οδηγός για ένα ζεστό και κομψό σπίτι | Vellea Home

 2024-03-25

Πώς να επιλέξουμε χρώματα για το σαλόνι: Οδηγός για ένα ζεστό και κομψό σπίτι

Το σαλόνι είναι αναπόσπαστο μέρος του σπιτιού. Σε πολλά σπίτια, η εξώπορτα ανοίγει κατευθείαν στο σαλόνι, καθιστώντας τον τον πρώτο χώρο που βλέπουν οι επισκέπτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή των χρωμάτων για αυτό το δωμάτιο είναι τόσο σημαντική. Η σωστή χρωματική παλέτα δίνει τον τόνο στον χώρο διαβίωσης σας και δίνει μια ιδέα της προσωπικότητάς σας.

Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Δείτε τις συμβουλές μας τώρα:

Ανανεώστε τον χώρο σας: Συμβουλές για παιχνίδι με χρώματα και υφές

Ξεκινήστε με αυτό που έχετε. Δώστε προσοχή στα χρώματα στο εσωτερικό - από την ταπετσαρία των επίπλων και των χαλιών μέχρι τα διακοσμητικά μαξιλάρια, κουβέρτες και πίνακες ζωγραφικής. Αν κυριαρχούν τα ουδέτερα χρώματα, τότε έχεις χώρο έκφρασης και μπορείτε να είσαστε πιο τολμηρή. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε τον καναπέ επιλέγοντας ένα μοντέλο σε έντονο χρώμα.

Η μαγεία των χρωμάτων: Πώς να προσαρμόσετε το δωμάτιο ανάλογα με την ποσότητα του φυσικού φωτός

Η ροή του φυσικού φως στο δωμάτιο είναι απαραίτητη, ειδικά για μικρούς χώρους. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε ένα σκοτεινό δωμάτιο πιο φωτεινό, η χρήση ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων για τους τοίχους και ένας καλά επιλεγμένος καναπές σε ζεστά ουδέτερα, γαλάζια και πράσινα χρώματα, καθώς και πιο ζωντανά όπως κίτρινα και πορτοκαλί, μπορούν να φωτίσουν το δωμάτιο, και μάλιστα να το κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερο. Αυτά τα χρώματα πιάνουν το φως και ενεργοποιούν χώρους με αμυδρό φωτισμό.

Εάν το σαλόνι σας έχει πολλά παράθυρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο σκούρες αποχρώσεις όπως navy, navy blue, μαύρο, μπορντό ή hunter green. Αυτά τα χρώματα μπορούν να «απορροφήσουν» λίγο από το φως αν είναι πολύ φωτεινό και να σας κάνουν να χαλαρώσετε σε ένα πραγματικά ζεστό περιβάλλον.

Οδηγός για επιλογή του βασικό χρώμα για ένα ζεστό και μοντέρνο σαλόνι

Αφού αξιολογήσετε τον τρέχοντα χρωματικό συνδυασμό του καθιστικού σας και προσδιορίσετε το επίπεδο φυσικού φωτός στο χώρο, έρχεται η κρίσιμη στιγμή: η επιλογή του κύριου χρώματος για το εσωτερικό. Αυτό το χρώμα θα κυριαρχήσει σε όλα τα σημεία εστίασης του δωματίου όπως τοίχους και δάπεδα, ταπετσαρίες επίπλων ακόμα και μέρος της διακόσμησης.

Συνιστούμε να επιλέξετε τουλάχιστον δύο ή τρία κύρια στοιχεία για να τονίσετε την επιλεγμένη χρωματική παλέτα σε όλο το δωμάτιο. Διατηρήστε τους τοίχους ουδέτερους και προσθέστε μια έμφαση με ένα πλούσιο χαλί στο σαλόνι που αντανακλά τα επιλεγμένα χρώματα. Χρησιμοποιήστε μεγάλα έπιπλα όπως καναπέ, πολυθρόνα ή καναπέ με ανάλογη απόχρωση ταπετσαρίας. Συμπληρώστε το εσωτερικό με διακοσμητικά στα ίδια χρώματα.. Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες, αλλά μπορείτε να εμπνευστείτε και να δημιουργήσετε άλλα σημεία εστίασης για να τα «ντύσετε» στο χρώμα που έχετε επιλέξει.

Τα χρώματα ως εργαλείο σχεδίασης: Η τέλεια παλέτα για το σαλόνι σας

Τα καλύτερα χρώματα σαλονιού εξισορροπούν το βασικό χρώμα με μία ή περισσότερες δευτερεύουσες αποχρώσεις. Αυτό προσθέτει μια οπτική διάσταση και μετατρέπει το δωμάτιο σε ένα ενδιαφέρον σχέδιο σχεδιασμού. Με την σωστή επιλογή, αυτά τα πρόσθετα χρώματα μπορούν να κάνουν το κύριο χρώμα να ξεχωρίσει. Εάν επιλέξετε το λευκό ως κύριο χρώμα, μπορείτε να προσθέσετε ζεστασιά και βάθος στο χώρο χρησιμοποιώντας καφέ αποχρώσεις στη διακόσμηση και τα μικρά έπιπλα, καθώς και επιλέγοντας ένα τραπεζάκι ή εταζέρα σε αντίστοιχους τόνους. Αυτό θα είναι ένα λευκό σαλόνι με μια ζεστή, γήινη αίσθηση.

Αντιθέσεις στο εσωτερικό: Συνδυάστε αποχρώσεις για κομψότητα και μοναδικότητα

Ένας κομψός συνδυασμός δύο ή τριών χρωμάτων σε αντίθεση μπορεί να δημιουργήσει ένα κομψό σχέδιο και μια αίσθηση συμμετρίας. Ξεκινήστε με ένα βασικό χρώμα για το συνολικό σχέδιο και προσθέστε αποχρώσεις με αντίθεση μέσα από ταιριαστά έπιπλα και αξεσουάρ. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια αίσθηση χλιδής, πειραματιστείτε ενσωματώνοντας αποχρώσεις του χρυσού και του ασημί στη διακόσμηση και τα αξεσουάρ.

Έκρηξη χρωμάτων: Πώς να συνδυάσετε αποχρώσεις τολμηρά και κομψά

Σας αρέσουν τα χρώματα; Τότε μην περιορίζεστε σε μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα. Ανακατέψτε και ταιριάξτε χρώματα για να δημιουργήσετε ζωντανή διακόσμηση. Ορίστε μερικές ιδέες για αυτό: στρώστε ένα πολύχρωμο χαλί, διακοσμήστε με μαξιλάρια, κουρτίνες ή πολύχρωμη ταπετσαρία. Όλες αυτές οι επιφάνειες αλληλοσυμπληρώνονται και είναι ένας τέλειος τρόπος για να δημιουργήσετε μια χρωματική παλέτα πολλαπλών επιπέδων.

Οι ειδικοί εσωτερικών χώρων έχουν μάλιστα εντοπίσει ορισμένα χρώματα ως εξαιρετικά κατάλληλα για ένα σαλόνι. Δείτε  τι μοιράζονται:

- Η πράσινη χρωματική παλέτα αναπνέει φρεσκάδα στη διακόσμηση του σπιτιού και συνδυάζεται καλά με φυσικές αποχρώσεις του ξύλου.

- Το ευέλικτο γαλαζοπράσινο έχει μια καταπραϋντική γοητεία.

- Το γκρι φέρνει μια γαλήνια και εκλεπτυσμένη διάθεση που είναι κατάλληλη για ένα μοντέρνο σαλόνι.

- Το μπλε δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας, αλλά και μετρημένης πολυτέλειας και πλούτου.

- Για μια τολμηρή εμφάνιση, συνδυάστε το μαύρο με το λευκό ή ένα χρώμα που κάνει αντίθεση.

- Η χρωματική «σκουριά» είναι ανάμεσα στις καλτ προτάσεις για το έτος 2024, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό φόντο, για παράδειγμα, για να βάψετε τους τοίχους σας σε αυτό.

- Το κίτρινο εκπέμπει ζεστασιά και δίνει ενέργεια στο δωμάτιο, όπως και το πορτοκαλί. Αυτά είναι χρώματα διάθεσης.

- Το κρεμώδες λευκό επιστρέφει ακόμα πιο κομψό από ποτέ, δίνοντας στο σχέδιό σας μια φρέσκια και μοντέρνα εμφάνιση.

- Το καφέ είναι μια ζεστή, ευέλικτη απόχρωση που συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία άλλων χρωμάτων. Είναι επίσης μια καλή βάση για αναβάθμιση.

Κι όμως, το πιο σημαντικό είναι να έχεις την αίσθηση ότι αυτά είναι τα χρώματά σου. Γίνετε δημιουργικοί και αφήστε ελεύθερη την αίσθηση της άνεσης σας! Και μην ξεχνάτε, η Vellea Home είναι εδώ για να σας υποστηρίξει στην εύρεση των ιδανικών επίπλων και αξεσουάρ που θα συμβάλλουν στην ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας.

Ακολουθησε μας