5 Ιδέες για την οργάνωση του σαλονιού | Vellea Home

 2023-02-27

5 Ιδέες για την οργάνωση του σαλονιού

Το σαλόνι είναι ένας βασικός χώρος όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Ακόμα και η σημασιολογία της λέξης υποδηλώνει ότι η μέρα μας περνά μέσα της, αλλά στην πραγματικότητα και η ώρα μετά τη δουλειά. Ανεξάρτητα από το αν είναι «home office» ή όχι, εδώ πραγματοποιούμε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Οι τελευταίες τάσεις στο εσωτερικό προτείνουν πώς να οργανώσετε αυτόν τον χώρο ώστε να είναι πολυλειτουργικός. Μπορεί να ενώσει διαφορετικούς χώρους - να είναι μια τραπεζαρία, ένα μέρος για ξεκούραση και οικογενειακή παρακολούθηση τηλεόρασης, να έχει μια γωνιά εργασίας με γραφείο, χώρο ανάπαυσης κ.λπ.

Μερικές φορές αυτοί οι ξεχωριστοί χώροι είναι ανοιχτής πρόσβασης, τόσο ξεχωριστοί όσο και ενωμένοι σε ένα κοινό δωμάτιο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χωρίζονται  ή ακόμα και με έπιπλα που παίζουν αυτόν τον ρόλο. Όποια επιλογή κι αν διαλέξετε, το σαλόνι πρέπει να έχει κάποια κοινή αντίληψη όπως η επιλογή και η διάταξη των επίπλων, καθώς και η συνολική χρωματική τους αρμονία.

Κατά την υλοποίηση του έργου για την επίπλωση του σαλονιού, συνήθως κινούμαστε με «μικρά βήματα», επιλέγοντας τα μεμονωμένα έπιπλα - το τραπέζι και τις καρέκλες για την τραπεζαρία, το τμήμα, τα ράφια, το γραφείο, τον καναπέ ή τη γωνία του σαλονιού.

Ιδέα #1: Εστιάστε στην τραπεζαρία

Η τραπεζαρία είναι η «καρδιά» του σπιτιού, όπου τρώμε μαζί με την οικογένεια. Καλωσορίζουμε επίσης επισκέπτες εδώ, επομένως η τοποθεσία του πρέπει να είναι σωστά επιλεγμένη. Θα πρέπει να «αντιστοιχεί» στην κουζίνα για να διευκολύνει το σερβίρισμα. Παράλληλα, μπορεί να είναι «ανοιχτό» και να έχει οπτική επαφή με το τμήμα στο οποίο είναι τοποθετημένη η τηλεόραση. Εάν θέλετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορείτε να τον διαχωρίσετε με μια συρόμενη πόρτα ή άλλες επιλογές διαχωριστικών.

Το τραπέζι  και οι καρέκλες σε αυτήν θα πρέπει να παρέχουν άνεση και να διακρίνονται από στυλ και ποιότητα. Διαφορετικά μοντέλα είναι διαθέσιμα στην αγορά από άποψη σχεδίασης και λειτουργικότητας. Ιδιαίτερα πρακτικά είναι τα επεκτεινόμενα τραπέζια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε περίσταση και να φιλοξενήσουν διαφορετικούς αριθμούς ατόμων. Συχνά συνδυάζονται με ασορτί καρέκλες.

Πολλά από τα τραπέζια είναι κατασκευασμένα από MDF (μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδες) ή από πλαστικοποιημένη μοριοσανίδα. Οι επιλογές με καπλαμά ή με καπλαμά μοριοσανίδας οξιάς είναι ενδιαφέρουσες. Σε αυτά τα μοντέλα  η ξύλινη διακόσμηση εκπέμπει ζεστασιά και ενισχύει την αίσθηση της θαλπωρής. Επιπλέον, οι επιφάνειες καλύπτονται με μια πολύ ανθεκτική επίστρωση βερνικιού, διατηρώντας τις ιδιότητες του φυσικού υλικού.

Τα μοντέλα όπου το πάνω μέρος είναι συνδυασμός ξύλου και γυαλιού είναι εξαιρετικά κομψά. Τα πόδια ορισμένων τραπεζιών είναι κατασκευασμένα από επεξεργασμένο μασίφ ξύλο οξιάς, τα οποία διακρίνονται για αντοχή και ανθεκτικότητα. Διατίθενται με βύσματα που προστατεύουν το πάτωμα από γρατσουνιές.

Τα μοντέλα με δυνατότητα επέκτασης είναι εξοπλισμένα είτε με επεκτάσιμο μηχανισμό είτε με μηχανισμό μπάλας, αλλά και οι δύο επιλογές διακρίνονται από λειτουργικότητα.

Ιδέα #2: Δημιουργία μιας ζεστής γωνιάς για ξεκούραση

Στον «πολύχρωμο» χώρο του σαλονιού θα πρέπει να υπάρχει χώρος αναψυχής. Συνήθως έχει γωνιά κουζίνας, γωνιακός καναπες ή καναπες  . Η τοποθέτηση μπορεί να είναι απέναντι από την τηλεόραση, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τηλεοπτικά κανάλια το βράδυ. Μια ήσυχη γωνιά μπορεί να αφεθεί στην άκρη, η οποία είναι σχετικά απομονωμένη, έτσι ώστε τα απαλά έπιπλα να προσφέρουν χαλάρωση.

Εάν αποφασίσετε ότι χρειάζεστε μια γωνιά κουζίνας, υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Τα επεκτεινόμενα κρεβάτια διακρίνονται για τη λειτουργικότητά τους, τα οποία είναι συχνά εξοπλισμένα με μπαούλα για την αποθήκευση αντικειμένων και ρούχων. Ορισμένα μοντέλα είναι εμπλουτισμένα με κάθε είδους επιλογές άνεσης. Η λειτουργία "sleep" παρέχεται από ένα πτυσσόμενο κάθισμα ή μια πτυσσόμενη πλάτη. Άλλα μοντέλα διαθέτουν κρεβάτι με στήθος και μηχανισμό ελατηρίου ανύψωσης, μαξιλάρια πλάτης δύο όψεων κ.λπ. Ορισμένα έχουν ενσωματωμένο μίνι ράφι.

Για αυτού του τύπου τα έπιπλα χρησιμοποιούνται δαμασκηνές με λείες και λεπτές επιφάνειες, εξαιρετικά ευχάριστες στην αφή και εύκολες στη συντήρηση. Ταυτόχρονα, έχουν μια στιλάτη εμφάνιση και μια «πλούσια παλέτα» χρωματικών επιλογών για το εξώφυλλο, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οικολογικό δέρμα. Τα «μπόνους» είναι τα αφαιρούμενα καλύμματα καθισμάτων, οι πλάτες και τα διακοσμητικά μαξιλάρια.

Οι γωνιακοί καναπέδες είναι επίσης στάνταρ ή επεκτάσιμες επιλογές. Υπάρχουν μοντέλα με ενσωματωμένο μηχανισμό κλικ-κλακ που μεταμορφώνεται γρήγορα σε άνετα κρεβάτια. Ορισμένα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό αερίου ανύψωσης (στον καναπέ).

Για την μπροστινή επιφάνεια χρησιμοποιείται οικολογικό δέρμα ή πολυεστέρας. Τα σωστά ακολουθούν τις τάσεις της μόδας, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν εξαιρετικό συνδυασμό με τα υπόλοιπα έπιπλα του σαλονιού. Το ύφασμα έχει μια ευχάριστα απαλή και λεία επιφάνεια, πυκνή δομή και υψηλή αντοχή στη φθορά. Διατίθενται καναπέδες με διάφορα διακοσμητικά μαξιλάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις με σκαμπό.

Ιδέα #3: Ένας οργανωμένος χώρος εργασίας

Το πιο κατάλληλο μέρος για αυτή τη γωνιά είναι φυσικά το σαλόνι. Ως στάνταρ, περιλαμβάνει ένα γραφείο και μια καρέκλα, τα οποία μπορεί να είναι τύπου «γραφείου», αλλά να έχουν συνδυαστική εμφάνιση - «σε αρμονία» με τις καρέκλες τραπεζαρίας. Τα θρανία είναι επίσης εξοπλισμένα με διάφορα «έξτρα».

Εκτός από τις τυπικές επιλογές, τα γραφεία διατίθενται επίσης με ράφι, με δοχείο ή με επιπλέον τραπέζι πληκτρολογίου. Για να διαχωρίσετε τον χώρο εργασίας και σε πιο συγκεκριμένα σημεία, μπορείτε να βρείτε και ένα γωνιακό γραφείο στην αγορά.

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τη βελτιστοποίηση του χώρου στο σαλόνι είναι το σετ γραφείου με εταζέρα . Έτσι μπορείτε να οργανώσετε τον χώρο εργασίας σας - τακτοποιήστε σημαντικά έγγραφα σε φακέλους ή δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη που έχει επίσης διακοσμητικό αποτέλεσμα. Αν έχεις μικρό χώρο, όμως, μπορείς να επιλέξεις και εταζέρες τοίχου, που επίσης «διαλύουν» την όψη του δωματίου.

Ιδέα #4: Εστιάστε στις συνθέσεις  ως το κύριο μοτίβο του σαλονιού

Τα έπιπλα τηλεόρασης  και οι συνθέσεις  έχουν πάντα μια ιδιαίτερη θέση στον χώρο . Εκτός από το ότι επιτρέπουν την αποθήκευση διαφόρων απαραίτητων πραγμάτων και αντικειμένων, είναι πάντα φορτωμένα με έναν αισθητικό ρόλο. Με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο «υπαγορεύουν» τη διάταξη των επίπλων. Συχνά έχουν ειδική θέση για την τηλεόραση.

Αυτά τα έπιπλα μερικές φορές προσφέρονται σε ένα σετ με γωνιακό καναπέ ή καναπέ που είναι «δεμένο» σε χρώμα, χρήση ή σχέδιο. Τα τμήματα, οι προθήκες ή απλώς οι προθήκες με φωτισμό LED είναι ιδιαίτερα σημαντικά πρόσφατα. Το βράδυ αλλάζει εντελώς την ατμόσφαιρα στο σαλόνι, φέρνει γλέντι και πολυτέλεια.

Ιδέα #5: Χώρος πρασίνου στο σαλόνι

Μπορείτε να τακτοποιήσετε το πράσινο και τα φυτά εσωτερικού χώρου έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά σε παράθυρο ή βεράντα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια γωνιά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο για χαλάρωση και απόλαυση της θέας, όσο και για διαδικτυακή εργασία σε ένα δημιουργικό περιβάλλον. Απλώς τοποθετήστε ένα σετ τραπεζιού τοίχου με δύο σκαμπό. Εδώ μπορείτε να πιείτε έναν καφέ ή ένα ποτό και να απολαύσετε την πανοραμική θέα. Αν έχετε δουλειά, μπορείτε εύκολα να βάλετε το laptop στο τραπέζι και να μετακινήσετε την καρέκλα του γραφείου. Μια αλλαγή θέσης σίγουρα θα σας φορτίσει με δημιουργική ενέργεια.

Όταν επιλέγετε έπιπλα για τους ξεχωριστούς χώρους στο σαλόνι, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εξακολουθείτε να επιπλώνετε ένα δωμάτιο. Το εσωτερικό πρέπει να δημιουργεί μια αίσθηση άνεσης . Γιατί το πώς θα τακτοποιήσεις το σαλόνι εξαρτάται από το αν θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

 

Ακολουθησε μας